Monday, September 27, 2010

Google 12. Yaşını Kutluyor, peki Google Kimdir?


İnternet devi Google, 12. yaşına girdi. Her yaş gününe özel olarak doodle hazırlayan google, bugüne özel olarak Wayne Thiebaud'un hazırladığı 12. yıl doodle google severlerin karşısında.


GOOGLE KİMDİR?

Dünyanın büyük ve en çok tıklanan sitesi konumunda bulunan Google, nedir, neyin nesidir, kimin eseridir?

Google, googol sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki ABD'li matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan "googol" sözcüğü, 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan sayıyı (10100) belirten matematiksel bir terimdir.

Stanford'da doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin, Google'ı 1998'in 7 Ekim gününde 1 milyon dolar yasal sermayeyle kurdu. Şirketin GooglePlex denen merkez ofisi Kaliforniya'da bulunur ve tüm dünyada 20,000 civarında kişi çalıştırır. Şirketin sermaye ortakları, Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital'ı kapsıyor. Şirket ayrıca, içerik sağlayıcı şirketlere özel web arama çözümleri de sunuyor.Google'ın piyasa değeri 2009 yılı itibariyle 163 milyar Amerikan dolarıdır.[5]Bu rakam ABD borsalarının en büyük 5. şirketi olduğunu göstermektedir.2005 yılı sonu ise değeri 114 milyar dolardı.

Artık kullanıcılar bir sitenin adresini bilse dahi, sitenin adresini internet tarayıcısının adres barına yazmak yerine Google'a yazıyor ve o siteye öyle gidiyor. Aklımıza bir şey takıldığında "Dur bakalım bi' Google amcaya soralım neymiş bu?" diyerek başvurduğumuz dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi Google bugün 12. yaş gününü kutluyor.

Hatta azıcık ucundan hatırladığınız bir şarkının, o hatırladığınız kısmını google amcaya sorduğunuzda size şarkıyı altın tepside sunuyor. :):):)

Daha önce Google için haırlanımış ve neredeyse tüm internet kullanıcılarının aşikar olduğu birkaç Doodle.







Sunday, September 26, 2010

Google Maps bizi nereye götürüyor?


Google, son günlerde garip bir hatayla karşı karşıya. İşte Goggle Maps'in "kaybolan şehirler" kabusu

Google Maps yıllardır biz bilgisayar kullanıcılarının işini bir hayli kolaylaştırıyor. Bazen sadece eğlence için bile kullandığımız bu uygulama, son günlerde biraz kendinde değil desek çok yanlış olmaz.

Amerika'da gerçekleşen olayda; Florida, Surise şehrine gitmek isteyenler, onun yerine Florida, Sarasota şehrini işaretlenmiş olarak görünce bir hayli şaşırdılar. Aradaki fark o kadar büyüktü ki bu iki yerleşim arasındaki mesafeyi kat etmek için bütün bir eyaleti baştan sona geçmek gerekiyordu ve aradaki mesafe tam 200 mil'di.

Kaybolan sadece şehrin kendisi de değil. Şehir ile ilgili bütün bilgiler resmen ortadan kalkmış durumda. Şehrin Vali'si Google'a çoktan yeni bir harita göndermiş durumda. Fakat Sunrise kaybolan tek şehir değil. "La Jolla, California; Rogers, Minnesota; Wickliffe, Ohio; Woodstock, Virginia, ve Imperial Beach, California"da kaybolan diğer şehirler arasında.

Google, kaybolan şehirler sorunun çözmek için uğraşıyor...